Přednáška Blendea: Vše o imunitě a zdravém střevu
Dne 14. 6. se v Brně konala přednáška od společnosti Blendea o imunitě a zdravém střevu, které jsem se zúčastnila jako posluchač. Informace a nové poznatky nám přednášela skvělá Katy Baniarová, výživový a pohybový kouč a antropoložka v jedné osobě.
Na
úvod jsme se dozvěděli něco o antropologii, tedy evoluci člověka.
Zmiňovaná byla především jeho výživová část, adaptace na nové podmínky,
kulturní evoluce, dostupnost potravin, nedostatek přirozeného pohybu.
Mluvilo se o délce střev člověka, rozdílech ve tvaru zubů všežravců a
býložravců, vhodnosti veganské a vegetariánské stravy.
V další části Katy přešla k imunitě a složení střev, a hlavně ke střevnímu mikrobiomu. Jedná se o soubor bakterií, kvasinek, hub, virů a prvoků žijících v našich střevech. Tyto mikroby nám zajišťují dobré trávení, lepší imunitu, komunikují s osou mozek-střevo. Znáte ten pocit šimrání v břiše při stresu? Tak za něj může mikrobiom, který ví, že vaše tělo nefunguje úplně standardně a snaží se vyvolat reakci. Momentálně čtu knihu od manželů Sonnenburgových, Zdravá střeva (vyšlo 2015). Právě tato kniha je v podstatě předlohou pro přednášku. Vřele ji doporučuji k přečtení, ale o tom až jindy. :)
V poslední části přednášky nám Katy doporučila konkrétní stravovací návyky a potraviny, které mikrobiom střev dostatečně vyživí a vaše trávení se tak může zlepšit (včetně zdravotního stavu, pokud vás trápí ekzém, akné, nepravidelná menstruace aj.). Z přednášky vyplynulo, jak důležité je nejen správné stravování, ale i pravidelnost, pohyb, nestresovat se a umět odpočívat. Zdůrazním i délku a kvalitu spánku. V poslední řadě byly zmiňovány tzv. zelené potraviny, které znáte jako chlorella, spirulina, zelený ječmen, řasy. Ty jsou svými vlastnostmi pro tělo přínosné díky chlorofylu, který podporuje imunitní systém a má antioxidační účinky. Jejich užívání je doporučeno na základě nedostatku zkonzumované zeleniny v daný den, rozhodně to ale neznamená, že byste měli zeleninu nahradit zelenými potravinami! Akorát pokud máte náročný den a k zelenině jste se v dostatečném množství nedostali, můžete důležité látky doplnit právě nějakou zelenou potravinou. Jde tedy o doplněk stravy. :)
Přednáška od Katy Baniarové mě velmi nadchla,
především díky její upřímnosti, relevantnosti informací a širokému
spektru souvislostí. Katy si vážím i jako člověka a vím, že přednáší
skutečně jen to, co sama aplikuje na sobě a svých klientech. Zaznělo
mnoho nových poznatků, které jsem si potvrdila odbornou četbou a lépe
pochopila provázanost střevní mikroflóry a (nejen) imunitního systému.
Nově nabyté vědomosti nyní mohu praktikovat na sobě, o což se snažím, a
pak je předávat dál svým klientům.
Ivet K. M.